top of page

NEODOLJIVI FUNKY FUNK

NOVINAR I MUZIČKI KRITIČAR PETAR LUKOVIĆ O BENDU ŽELJKA MITROVIĆA ā€žTHE MONXā€œ I SARADNJI SA SKAJ VIKLEROM


Željko Mitrović je prihvatio interesantnu opkladu i izazov od strane muzičke zajednice Srbije - da za 30 nedelja napiÅ”e, isproducira i snimi videe za 30 pesama. Treća po redu jeste duet pesma sa Skaj Viklerom ā€žDodaj mi Fankā€œ, a evo Å”ta je eminentni novinar i kritičar Petar Luković o njoj rekao.


PETAR LUKOVIĆ, novinar i muzički kritičar

Ā 

Sudbina svrÅ”enog studenta MaÅ”inskog fakulteta u Beogradu, Petra Lukovića, ipak nije bila da konstruiÅ”e manometre, već da se lati pera i ostavi snažan pečat od 1976. kada je počeo kao novinar ā€žDugeā€œ pa sve do danas.

Kao politički i rok kritičar pisao je za mnoge jugoslovenske novine i časopise kao Å”to su ā€žDžuboksā€œ, ā€žMladostā€œ, ā€žPoletā€œ, ā€žNedeljaā€œ, ā€žNedeljna Dalmacijaā€œ, ā€žPolitikaā€œ, ā€žOslobođenjeā€œ, ā€žVjesnikā€œ, ā€žRok 82ā€œ, ā€žRokā€œ...NekadaÅ”nji glavni i odgovorni urednik uglednog portala ā€žE-novineā€œ, a trenutno njegove autorske tekstove možemo ćitati na regionalnom portalu ā€žXXZMAGAZINā€œ.

Ā 

Petar Luković ovog puta dao je svoju muzičku kritiku najsvežijem domaćem fank-rok zvuku, odnosno najnovijim saradnjama benda Željka Mitrovića ā€žThe Monxā€œ i Đorđa Miljenovića ā€“ Skaj Viklera, na pesmama ā€žDodaj mi Funkā€œ i ā€žLažā€œ.


Željko Mitrović je prihvatio interesantnu opkladu i izazov od strane muzičke zajednice Srbije - da za 30 nedelja napiÅ”e, isproducira i snimi videe za 30 pesama. Treća po redu jeste duet pesma sa Skaj Viklerom ā€žDodaj mi Fankā€œ, a evo Å”ta je eminentni novinar i kritičar Petar Luković o njoj rekao:

ā€ž Posle toliko godina, pojava projekta ā€žMonx feat. Wikluh Skyā€œ pod kreativnim vođstvom Željka Mitrovića, konačno donosi autentičnu funk ideologiju u tehnoloÅ”ki superiornoj produkciji. Pesma ā€žDodaj mi funkā€œ poseduje sve neophodne elemente žanra; bogati instrumentarijum, sočni ritam, žestoke duvače, soulful vokale i vanredne bas egzibicije basiste Mitrovića koje povremeno podsećaju na Marcusa Millera ili Victora Wootena toplinom i posebice tehnikom. Čvrsta rock podloga otvara prostor za zavodljivu melodiju i neodoljivu potrebu da se pleÅ”e; ovo nije nikakav fusion ili jazz-rock mix, već funk stvoren po autentičnim principima blistave svirke, moćnog ritma i soul eksplozije, koje donose leprÅ”avu razdraganost i neobuzdano veselje. Groovy! ā€ž




Četvrta po redu pesma Željkovog benda ā€žThe Monxā€œ, jer dobre stvari zaslužuju svoju katarzu, je ponovo saradnja sa večitim buntovnikom i pesnikom ulice Skaj Viklerom, pod imenom ā€žLažā€œ. A Petar Luković je dao sledeću muzičku kritiku:


ā€žZa razliku od pesme ā€žDodaj mi funkā€œ koja kao brzi voz udara sluÅ”aoca hipnotičkim ritmom, numera ā€žLažā€œ je muzički komplikovanija, mnogo viÅ”e jazzy, s naglaÅ”enim soul pasažima i inteligentnim klavijaturama koje donose retro dah sedamdesetih godina. Međuigra ritam sekcije i vokala stvara opuÅ”tenu cool-atmosferu u kojoj do izražaja dolaze efektni detalji, poput duvačkih upada ili efektnih bas linija, Å”to čitav ugođaj izdiže na nivo instrumentalne maestralnosti i perfekcije. Konačno, ova je pesma dokaz da termin ā€žfunkā€œ nije jednoznačna Å”ema; naprotiv, naglaÅ”ena emocionalost i sposobnost da se energija primeni na ovakav up-tempo, govori o vrhunskim muzičarima čije se uživanje i radost mogu gotovo fizički osetiti. Funky funk, definitivno!ā€œ

Fank kao kreativni izazov za mnoge muzičare Å”irom sveta, naÅ”ao svoje muzičko utočiÅ”te u bendu ā€žThe Monxā€œ gde sa virtuoznim muzičarima u narednim nedeljama ima tendenciju da dobije svoju najblistaviju formu!


izvor : Espreso.co.rs

bottom of page