top of page

25 godina City RecordsaSada već davne 1997 godine, vlasnik „TV Pink“ Željko Mitrović, pokrenuo je i osnovao zajedno sa Milicom Mitrović muzičku izdavačku kuću „City Records“. Od 2001. godine vodi je Bane Stojanović. Za kratko vreme „City Records“ potpomognut matičnom „Pink“ televizijom postaje najsnažnija muzička kuća u zemlji. Katalog muzičke kuće postaje sve bogatiji, a medju muzičarima postaje stvar prestiža saradnja sa „City Recordsom“. Najveći broj izvođača koji su svoje pesme objavljivali krajem devedesetih godina za „City Records“ postali su slavni i afirmisani. Moglo bi se reći da je krajem devedesetih i početkom nultih godina XXI veka, „City Records“ izvršio pravu malu muzičku revoluciju na muzičkom nebu Srbije, forsirajući moderni dens zvuk i kvalitetne pop balade.


reklama iz 1997.godine


Moglo bi se reći da je ova institucija okupljala sva bitnija imena domaće muzičke scene. Otvorila je put ka slavi mnogim, tada neafirmisanim, a sada veoma popularnim izvođačima:

Željko Joksimović, Leontina, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević, Ana Nikolić, Romana, OK band, Saša Kovačević, Aleksandra Radović, Tijana Dapčević, Marija Šerifović, Dženan Lončarević, Adil, Lexington bend, Tropico bend, Amadeus bend, Flamingosi, Jelena Karleuša,…..

Takođe za „City Records“ su albume izdali već afirmisani izvođači kao što su Svetlana Ceca Ražnatović, Zdravko Čolić, Miligram, Sergej Ćetković, Željko Samardžić, Halid Bešlić, Aca Lukas, Goran Bregović, Oliver Mandić, Hari Mata Hari, Louis, Neda Ukraden, Riblja čorba, Seka Aleksić, Indira Radić, Milan Stanković, Dado Polumenta, Nedeljko Bajić Baja...)

Pored domaćih muzičara, za “City Records” svoju muziku objavljivali su i muzičari iz inostranstva :Dino Merlin, Severina, Massimo Savić, Mišo Kovač, Arsen Dedić, Colonia, Željko Bebek, Kaliopi, Toše Proeski, Crvena Jabuka, Magazin, Gibonni, Bijelo dugme, Azra, Srebrna krila, Plavi orkestar, Valentino, Karma, Boris Novković, Oliver Dragojević...

“City Records” svojim stilom, savremenošću i kvalitetom i dalje diktira trendove u popularnoj muzici na ovim prostorima. Potpomognut striming platformom „Balkan mYUsic“, veliki broj hitova „City Recordsa“ svakodnevno se sluša širom regiona. Veliki katalog i izuzetan izbor kvalitetnih pop, rok i folk kompilacija, posle dvadeset i pet godina čini čini CR jednim od stubova popularne muzike na ovim prostorima.

„City Records“ snabdeva CD, DVD i USB izdanjima preko 500 maloprodajnih objekata u celoj Srbiji (STR radnje, megamarketi, veliki sistemi, knjižare, benzinske stanice...). Takođe se bavi i distribucijom CD, DVD i USB izdanja putem kiosk prodaje uz novine, a vrši i distribuciju izdanja svih izdavačkih kuća na teritoriji Srbije sa kojima ima odličnu poslovnu saradnju. Distribucija se vrši kako zabavne, pop-rock i etno muzike, tako i narodne muzike.

Od februara 2012. „City Records“ poseduje sopstvenu fabriku za proizvodnju CD i DVD medija, i nudi sledeće usluge eksternim kupcima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu:

· Izradu CD, DVD5 i DVD9 stempera

· Replikaciju CD audio, CD video, CD-ROM diskova

· Replikaciju DVD5 diskova (4,7Gb) jednostrano – jedan sloj

· Replikaciju DVD9 diskova (8,5Gb) jednostrano – dva sloja

· Ofset ili sito štampu na diskovima u punom koloritu uz mogućnost finalnog lakiranja

· Pakovanje sa celofaniranjem ili vakuumiranjem diskova

Treba istaći da je “City Records” u Srbiji jedini potpuno legalni proizvodjač CD i DVD diskova, registrovan kod relevantnih međunarodinih asocijacija i kao takav “City Records” ima svoj IFPI (SID) broj i za proizvodnju stempera i za svaku liniju za replikaciju diskova.

Do sada ima preko 1.300 CD i DVD izdanja, od kojih se pojedini izvođači pojavljuju i 3-4 puta, što ukazuje na poverenje. Od 2005. godine se, pored muzičkih izdanja, bavi izdavanjem i distribucijom DVD izdanja, kako filmova (stranih i domaćih), tako i muzike (live nastupi, koncerti i slično) i obrazovnih programa za decu.

Sklopljena je uspešna saradnja sa distributerima širom Srbije i Crne Gore, ex-Jugoslavije, zapadne Evrope, Amerike, Australije. Sarađuju sa preko 450 radio stanica na prostoru Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Na našim prostorima prvi su izdali muzički DVD i prvo strano licencno izdanje u saradnji sa muzičkim kućama BMG i SONY. Takođe imaju licencne ugovore sa francuskom izdavačkom kućom "George V records" koja izdaje popularni serijal "Buddha bar", na čijem 8. izdanju su se našle dve pesme koje je izdao "City Records" (Balkanika i Biber), kao i sa nemačkom izdavačkom kućom "Eastblok music" koja je na svoju kompilaciju "Balkanbeats vol. 2" uvrstila jednu numeru grupe Biber."City Records" je od jula 2006. godina nosilac prestižnog Chambertrust pečata – znaka poverenja u poslovanju, koji je dobio od Privredne komore Beograda i WCN-a (Svetske komorske mreže).

Jedan je od osnivača OFPS-a (Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma), kao i UDS-a (Unije diskografa Srbije). Član je obe organizacije. Takođe imaju poslovnu saradnju sa srodnim organizacijama kao što su PI (Prava interpretatora) i SOKOJ.

Ostvarena je uspešna saradnja sa digitalnim platformama na internetu Spotify, Amazon, Deezer, Apple music, You Tube, Tidal. CR uspešno saradjuje u licencnom zastupanju diskografskih kuća iz regiona u organizaciji OFPS-a. Iz Hrvatske su to “Aquarius records”, “Menart”,”Hit records”,”Rtl music”, a iz Bosne “Hayat production”.

„City Records“ (www.cityrecords.rs) poseduje sopstvenu internet prodavnicu „CityStore“ na adresi www.citystore.rs, a takođe su ostvarili i uspešnu saradnju sa internet prodavnicom „Kupindo“ preko čije platforme www.kupindo.com prodaju svoja CD, DVD i USB izdanja. Od nedavno poseduju i sopstvenu streaming platformu „Balkan mYUsic“ na adresi www.balkanmyusic.com (uz aplikacije za Android, Apple i Huawei mobilne uređaje) koja je pokrenuta uz partnerstvo sa Telekom Srbija AD.


Oficijelni YouTube kanal trenutno broji preko 3.600 videa, preko 476.000 pretplatnika i više od 714 miliona pregleda.

"City Records" se već duže vreme bavi i humanitarnim radom – odazivaju se na svaki poziv za pomoć ili donaciju (Hram Svetog Save, razni apeli za pomoć bolesnima ili unesrećenima, kao i nadarenoj i talentovanoj deci). Imaju uspešnu saradnju sa raznim humanitarnim i drugim organizacijama i asocijacijama, kao što su "Veliki mali ljudi", Centar za talente Voždovac, Glas slepih i slabovidih, Dečije selo na Kosovu i Metohiji, Srpska Pravoslavna Crkva u OŠ Sveti Sava, Međunarodno udruženje studenata medicine, »Prijatelj u nevolji«, domovi za nezbrinutu decu širom Srbije... Dugi niz godina kao sponzori učestvuju na Dečijoj olimpijadi kulture koju organizuje opština Palilula.

"City Records" je kao vodeća izdavačka kuća na ovim prostorima do sada dobila veliki broj priznanja i nagrada. U narednom periodu „City Records“ planira da se bavi proizvodnjom LP ploča, zbog sve veće potražnje za LP pločama na domaćem i inostranom tržištu, kao i proizvodnjom izdanja na USB flešu. „City Records“ će nastaviti sa objavljivanjem ekluzivnih novih pesama vodećih izvodjača u regionu, kao i kompilacija pop, rok i folk muzike.Comments


bottom of page